Tudtad, hogy ezentúl már ezt is vezetheted B jogsival

A magyarországi “B” kategóriás jogosítványoknál egészen érdekes változás jelent meg.

‘B” kategóriával lehet vezetni 3,5 tonna össztömeg feletti de 4250 kg-ot meg nem haladó össztömegű járművet, amennyiben az az Országos Mentőszolgálat sürgősségi betegellátást végző járműve – jelent meg a Magyar Közlöny 2020. évi 139. számában, amelyet a Totalcar szúrt ki.

A másik fontos változás, hogy a 3,5 tonna feletti, de maximum 4250 kg-ot meg nem haladó össztömegű alternatív üzemanyaggal működő járműveket is lehet legalább két éve érvényes “B” kategóriás jogosítvánnyal vezetni, amennyiben:

a) a 3500 kg feletti tömeg a meghajtó rendszernek az ugyanolyan méretű, külső gyújtású vagy kompressziós gyújtású hagyományos belső égésű motorral ellátott jármű meghajtórendszeréhez viszonyított többlet tömegének eredménye, valamint

b) a teherbíró kapacitás ugyanezen nem alternatív üzemanyagú járműhöz viszonyítva nem nagyobb.

Ez az így nem csupán villanyautókat jelenthet, hanem a gyári CNG-s járműveket is. Mindkét változásra igaz, hogy csak belföldre érvényes és csak a járműre, járműszerelvényre nem. A mentőautókra vonatkozó változás 2020. június 11-én, míg a második 2021. május 23-án lép életbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük